3.3 Stolice i stolovi


Izrada stolica i stolova za štekate na splitskoj Rivi projektant Studija 3LHD povjerio je dizajnerskoj tvrtki Numen. Kao i svi ostali elementi urbane opreme i oni su bili predmet rasprava, pa čak i podsmjeha. Podsjetimo se samo priče o nosivosti stolica kad je u organizaciji Radio Splita organizirano vaganje posjetitelja prije nego sjednu na stolicu ili najavnog spota na Radio Dalmaciji „Prodajem dizajnerske stolice slične onima na Rivi, ali moje mogu izdržati čovika težeg od 80 kila“. Nije izostala ni sumnja u sukob interesa budući je proizvođač stolica talijanska tvrtka koja radi za Scavollini čiji je predstavnik Predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita Željko Jerkov. O kvaliteti tih dizajnerskih stolica i stolova svjedoči njihova konačna sudbina kada ih Grad Split kao vlasnik i naručitelj poklanja vlasnicima ugostiteljskih objekata na Rivi, koji ih niti besplatno ne žele preuzeti. Razlog tome je taj što gosti jednostavno ne žele sjediti na takvim neudobnim stolicama. Cijena svake stolice bila je 1.140,00 kn, a stola 1.586,00 kn. Budući je za svaki „box“ planirano 9 stolova i 36 stolica konačna cijena za svaki „box“ iznosi 55.314,00 kn, odnosno za neupotrebljive dizajnerske stolove i stolice utrošeno je ukupno 1.548.792,00 kn.
Nakon nešto više od dvije godine korištenja nove Rive gotovo svi stolovi i stolice zamijenjeni su drugim, po osobnom izboru i trošku ugostitelja.
Da apsurd bude veći te iste stolice dobile su:
Nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva za najbolji produkt / industrijski dizajn u profesionalnoj kategoriji“
naziv rada: Stolica RIVA
dizajn: For use / Numen_Sven Jonke, Christoph Katzler, Nikola Radeljković
suradnik: Studio 3LHD
(urbanističko-arhitektonski projekt)
naručitelj: L'Abbate, Udine
godina: 2007.

Priču o „dizajnerskim“ stolicama i stolovima možete pročitati u nekoliko novinskih tekstova koje donosimo u nastavku.
Štekati i Riva: Svaki lokal svoju pismu piva1
Nesposobnost gradskih službi da konačno odluče hoće li ili ne mijenjati stolice i stolove na novoj Rivi, kojima se protive svi tamošnji ugostitelji, izazvala je lančanu reakciju: nakon što je 21. svibnja svoju opremu, 27 stolova i 84 stolice, postavio vlasnik restorana ' Adriana' Stipe Gelo, slična je scena jučer osvanula ispred „ST-Rive“.
Vlasnik Ivan Vrgoč polovinu svog štekata, devet stolova, zamijenio je crnim stolicama od upletene plastike jer, kako kaže, ne može više čekati i trpjeti uništavanje posla od kojeg živi i plaća zaposlenike.
Žuljaju i privrću se
Ističe kako na 3LHD-ove stolice nitko ne želi sjesti jer žuljaju, a stolovi su nestabilni i prevrći se. Pred nama je demonstrirao kako se na gornju ploču plastičnog stolića može uliti 2,5 litara tekućine jer meka plastika ulegne. Dodaje kako je poslušao naputak gradonačelnika Ivana Kureta, koji je prije dva mjeseca obećao da će oprema na Rivi biti zamijenjena „normalnom“. Ali čekanje mu je dozlogrdilo, pa je svjesno napravio prijestup.
Nigdi na svitu
- Ovo su sad nelegalni stolovi, je l' tako?! Ali je i ovo jedinstveni slučaj u svijetu ugostiteljstva da uredno plaćam najam površine za štekat, a iz Banovine mi određuju kakve ću stolove i stolice staviti. Ako ih sam odaberem, jer na njihovima ne mogu raditi, proglašavaju me nelegalnim, Neće da shvate kako nije u pitanju lipota, nego udobnost, ljudima je neudobno na onome – obrazlaže Vrgoč.
Šarena splitska Riva: kaos od štekata2
Iako je Grad prije više od dva mjeseca obećao ugostiteljima s Rive da će im biti ponuđeni novi tipovi štekata, koji su, zbog brzine i jednostavnosti zahvata i trebali biti prvi na udaru novih izmjena šetnice, do danas, barem što se Banovine tiče, nova urbana oprema amenovana od arhitekata 3LHD-a još nije na vidiku.
No, nakon teške godine, gdje su se s propisanim štekatima više mučili nego u njima uživali, ugostitelji su na pragu sezone odlučili uzeti stvar u svoje ruke, tako da je na Rivi ipak osvanula nova urbana oprema, ali u njihovu aranžmanu. Tako opet vlada šarenilo boja i oblika, jer su neki ugostitelji kupili nove i moderne stolice i stolove, neki su ostavili one koje je Grad propisao, a koje su u konačnici dobili mukte, dok su neki iz naftaline izvukli stari štekat.
Novi stolovi i stolice
Vlasnici kafića “ST-Riva”, “Twins”, “Bobis” i restoran “Adriana” kupili su nove stolice od pletene plastike koje izgledaju kao imitacija drva, a zanimljivo da su bez prethodnog dogovora uskladili boje jer svi imaju smeđe stolice s bijelim ili bež jastučićima, dok se “Adriana” odlučila za bijele stolice i smeđe jastučiće. “Dujam”, “Fro caffe”, “Romana” i “Pic” još imaju “gradske” štekate, a “Skalina” je izvukla stari štekat u narančasto-crvenoj kombinaciji.
Poanta je da komunalni redari nemaju osnove ukloniti ih, jer su štekati predviđeni ugovorom o zakupu javne gradske površine, a dalo se po izjavama poglavara zaključiti da do novih tipova urbane opreme ugostitelji neće trpjeti nikakve sankcije.
- Ono što Grad može učiniti je raskinuti s ugostiteljima ugovore o najmu štekata, jer on regulira njihov izgled. No, ako to učinimo, Riva će ostati bez njih - kazao je Ronald Rejo, poglavar za komunalu, iz čijeg se odgovora dalo iščitati da je takav scenarij malo vjerojatan.
- Grad i dalje drži stav kako se zamjene stolova i stolica moraju omogućiti, a kako još nemamo odgovore od arhitekata, zasad nam jedino ostaje da budemo strpljivi - kazao je gradonačelnik Ivan Kuret. I još jedna stvar - nekolicina nam se ugositelja pohvalila da nakon mnogo vremena sve više po svojim štekatima čuju splitski naglasak, a to im, je kažu, i bio cilj - da naš svit sjedi na Rivi, a ne samo furešti.
Novi štekat na splitskoj Rivi3
Vlasnici France Stylea, kafića na splitskoj Rivi još su jedni u nizu ugostitelja koji su se odlučili na nove stolove i stolice u vlastitom aranžmanu.
Poučeni iskustvom svojih kolega na čije je štekate splitska vlast zažmirila iz prostog razloga jer nisu održali svoje obećanje o novim stolovima na splitskoj šetnici, posljednji ugostitelji odlučili su se na ponešto drukčiji dizajn svojeg štekata. Tako će njihov kafić ubuduće krasiti nekoliko visokih, tzv.barskih stolova i osam okruglih stolova prekrivenih staklom.
- Nismo dobili odobrenje od splitske uprave, jednostavno smo, nakon besmislenog čekanja, postupili kao i drugi vlasnici kafića na Rivi - uglas će konobari France caffea.
Splitska Riva tako je u gotovo svim svojim segmentima nelegalna, počevši od uporabne dozvole pa do štekata, a vlasnici kafića još muku muče s tendama.

Tko je ovdje lud? Stolici s Rive nagrada za industrijski dizajn!4
Splićanima vijest može zazvučati kao neslana šala, a nekima možda i kao gadna zajebancija: nove stolice s nove splitske Rive, one iste oko kojih se Grad "kolje" već godinu dana, proglašene su za najbolji produkt/industrijski dizajn u Hrvatskoj prošle godine.
Informacija je objavljena početkom ovog tjedna, vrlo stidljivo, a nisu se njome pohvalili čak ni splitski poglavari, kojima su se baš te stolice toliko svidjele da su doslovce natjerali sve ugostitelje na Rivi da ih kupe.
Uvalili su im 1008 stolica, svaku za točno 1140 kuna, pa još 252 plastična stola za 1586 kuna po komadu.
Nesretnim ljudima određeno je da novi inventar plaćaju punih 18 mjeseci, na rate: bože moj, stolica se zove "Riva", pa gdje joj je mjesto nego na Rivi!
Danas, godinu dana kasnije, pokazalo je da je splitska vlast u pravu – nakon budalastih ugostitelja koji su u očaju zatvarali kafiće, nakon Splićana koji su se dobro sprdali s proizvodima zagrebačkih arhitekata i dizajnera, pokazalo se da su u Banovini ipak bili dalekovidni pri izboru namještaja.
Znaju oni što je dobar dizajn, a ne grintavi Splićani. Primitivci. Tek kad je lova iz Splita otišla u nekakvu tvornicu u Italiji, ljudima se ipak popustilo, pa su i famozne stolice netragom nestale u nekakvom skladištu.
Za žiri od osam članova, mahom stranaca i sve redom uglednih stručnjaka, koji je valjda u kakvom salonu ili kafiću procjenjivao što su to hrvatski dizajneri ove godine izrodili, nije bitno što na nagrađenim stolicama nitko ne želi sjediti. Nije bitno ni što ih na Rivi više nema; takvi su vam ti dizajneri, umjetnički dojam im je bitniji od funkcionalnosti.
A baš su imali dobru priliku. Jer, ako Splićani – navikli vječito visiti po kavama, pa makar im se na zidiću ili skalama smrzavalo dupe – odbijaju taj njihov vrhunski dizajn, onda imamo ozbiljan problem.
Komu treba vrhunska stolica u kojoj se ne može provesti više od deset minuta jer stvar, jednostavno rečeno, žulja? Što je to dobro u stolici u koju ne smije sjesti jedan kršan Dalmatinac teži od 85 kila?
Jedan član žirija Hrvatskog dizajnerskog društva napisao je, doslovno, da je riječ o "pojedinačno dobro dizajniranim predmetima koji će zacijelo naći mjesto u nekom primjerenijem odabiru".
Drugim riječima, tamo gdje će biti cijenjene. Naš skromni prijedlog jest – muzej dizajna. U stvarnom životu, naime, te skupe i neudobne stolice nemaju ama baš nikakvog smisla.


Bilješke:

1 Nikolina Lulić: „Štekati i Riva: Svaki lokal svoju pismu piva“ Slobodna Dalmacija,
03.06.2008.
2 Damir Šarac: „Šarena splitska Riva: kaos od štekata“. Slobodna Dalmacija, 02.07.2008.
3 Živana Šušak Živković: „Novi štekat na splitskoj Rivi“ . Glas Dalmacije, 26.11.2008.
4 Damir Petranović: „Tko je ovdje lud? Stolici s Rive nagrada za industrijski dizajn“!
Slobodna Dalmacija, 09.10.2008.