2.4 Kanalizacijski ispusti


I pored višestrukih obećanja kako će se riješiti kanalizacijski ispust i smrad kanalizacije prilikom "uređenja" Rive, to se nije dogodilo.

U tekstualnom dijelu glavnog projekta uređenja Rive pod naslovom „Postojeće stanje“ navedeno je slijedeće:

Upravo na istom mjestu nalazi se i ispust odvodnje vode i sumporne vode koji prolazi Marmontovom ulicom i to uz sam rub obale. Ove vode onečišćuju more na tom dijelu i imaju izrazito neugodan miris. Projekt će obuhvatiti dio te zone i to obalni dio i zonu produžene Marmontove ulice“.

Dalje u istom tekst pod naslovom „Instalacije“ navedeno je:
Kanaliziraju se otpadne vode i rješava se problem sumpornih voda koje istječu u more“

Nadalje, donosimo izjavu objavljenu u Slobodnoj Dalmaciji od 03.06.2006.  glavnog splitskog urbaniste Branka Poljanića pod naslovom „Nova Riva bez smrada" autora Nikole Bajte:

Riva će dobiti novi izgled, no hoće li joj ostati karakteristični smrad?
— Neće više biti tog smrada jer ćemo u okviru infrastrukturnih zahvata na Rivi riješiti i to pitanje. Pretpostavljamo da je problem napuknuta cijev kojom sumporne vode idu do kolektora, što ćemo znati kada otvorimo radove. No, sigurno ćemo napraviti rješenje da tog smrada više ne bude“.

Dakle iz priloženog je potpuno jasno da se problem kanalizacijskog ispusta u okviru zahvata uređenja Rive morao riješiti. Međutim, stvarna situacija je sasvim suprotna. Uz obalni rub Rive kanalizacija, pomiješana sa sumpornim vodama i dalje izlazi i to na dva mjesta (zapadnom i istočnom dijelu središnjeg dijela Rive), a što je vidljivo na priloženim fotografijama.



                                         Ispust 1

                                         Ispust 2