2.2 Bušenje zidova Dioklecijanove palače


Prilikom postavljana rasvjetnih tijela za osvjetljavanje južnog pročelja Dioklecijanove palače, a sve u sklopu radova na Rivi, došlo je do trajnog oštećenja zidova Dioklecijanove palače starih 1700 godina. Za bolje sagledavanje ovog vandalskog čina u nastavku donosimo fotografije i








 
tekst „Bušenje pročelja Palače dopustili konzervatori kojeg donosimo u cijelosti:

Slobodna Dalmacija došla je u posjed popisa podizvođača kojima je "Konstruktor inženjering" prepustio dio radova na Rivi, no na njemu nije bilo tvrtke "Radja rasvjeta", koja je vršila sporno bušenje kamena na pročelju Dioklecijanove palače, već je "Konstruktor", kao glavni izvođač, postavljanje elektroinstalacija ugovorio sa splitskom tvrtkom "Elmap".
Za to što je "Radja rasvjeta" ipak dobila dio posla na montiranju opreme, ali i posao isporuke rasvjetnih tijela vrijednih četiri milijuna kuna, zaslužan je osječki projektant "Nova Lux".
Direktor "Elmapa" Ljubomir Božiković kazao nam je da je njegova tvrtka doista obavila većinu radova, ali da je samo za pročelje Rive angažirala "Radja rasvjetu" iz praktičnih razloga.
— U osnovnom rješenju inženjera Zlatka Galića i osječke tvrtke "Nova Lux" napravljen je izbor lampi proizvođača "iGuzzinija", čiji je jedini zastupnik u Hrvatskoj "Radja rasvjeta". Bilo je prirodno da ih oni kao zastupnik i isporuče, a kad već netko na Rivu donosi dizalicu da bi postavio lampe onda je bilo logično da usput postavi i kabele, kako ne bi radile dvije dizalice istovremeno - kazao nam je Božiković.
Budući da smo u projektu studija "3LHD", u opisu dijela posla vezanog uz pročelje našli napomenu koja glasi "Kabele polagati u prirodne usjeke u kamenu, bez bušenja i oštećenja kamena", pitali smo inženjera Božikovića po čijim je uputama ipak došlo do bušenja kamena.
Uvidom u rješenje koje je izradio "Nova Lux", u kojemu su dane precizne upute o tome na koja mjesta idu koja rasvjetna tijela, primijetili smo da metoda ugradnje nije opisana, već se samo govori o "postavljanju". Projektant, dakle, nije dao jasno rješenje problema.
— Planinari su na pročelju pronašli tako problematična mjesta da se nisu mogle postaviti lampe. Govorilo se o mogućnosti lijepljenja, ali nitko nije dao instrukcije koje bi to ljepilo moglo istovremeno držati rasvjetno tijelo, a da ne oštećuje kamen.
Lampa se nekako morala fiksirati. Konzervatori su tu bili prisutni cijelo vrijeme. U jednom trenutku imali su i zabranu daljnjeg postavljanja, ali je sutradan održan sastanak s konzervatorima i radovi su nastavljeni.
U dogovorima su sudjelovali konzervatori i projektant Galić, a vodilo se računa da intervencije u kamen budu minimalne. Osobno sam osjetljiv na baštinu, jasna mi je dimenzija problema, ali po meni to nije veliki eksces - ispričao nam je Božiković kako su stvari tekle u travnju.
Što će biti dalje s rasvjetom pročelja, po njemu je problem u domeni projektanta i konzervatorskog nadzora.
Direktor "Radja rasvjete" Tihomil Radja, koji je ujedno i direktor tvrtke "SEM 1986" Juroslava Buljubašića, kazao nam je da je rasvjetna oprema koju je njegova tvrtka isporučila za splitsku Rivu vrijedna 4.000.000 kuna.
— Mi smo izveli i te radove na pročelju, jer ako kao isporučitelj opreme dajemo jamstvo, onda smo na ovaj način dali jamstvo na kompletne radove i na materijal. To se radi posebno kada se pojavljuje nova tehnologija, a i rokovi su bili kratki - kaže Radja.
— Kad se izdaje građevinska dozvola jedna od prvih stvari je konzervatorska suglasnost. Radio sam prema projektu, pitanje je tko je propustio. Onog trenutka kad su konzervatori počeli govoriti protiv, već je bilo kasno, jer je rasvjeta bila montirana na vijenac Palače, koji je inače u katastrofalnom stanju i naliven je malterom.
Zato smo negdje morali ići iznad vijenca. Gdje god smo mogli išli smo u fugu, a gdje nismo mogli bušili smo kamen. Dobro je to izbjeći kad se može, ali u Splitu ima 350 ferala, na Svetom Duji također je izbušen kamen - priča Radja.
Njegov je prijedlog da se sada ukloni rasvjeta s pročelja i izmjesti na zgradu Lučke kapetanije, a da se vijenac Palače sanira kako bi se rasvjetna tijela na njega mogla nasloniti.

Piše: Nikola Bajto: Slobodna Dalmacija, 26.05.2007.
 
Ono što najviše zabrinjava u ovoj sramotnoj priči je činjenica da su se sve ove radnje odvijale pod nadzorom splitskih konzervatora (Josip Pleić) i do današnjeg dana ništa nije napravljeno na sanaciji oštećenja niti na uklanjanju rasvjetnih tijela.