1.5 Nepravovremeno obavještavanje UNESCO-a


Od 1979. godine stara gradska jezgra s Dioklecijanovom palačom upisana je u UNESCO-ov svjetski registar kulturne baštine.

 
Budući da se splitska Riva nalazi unutar zaštićene zone (vidi sliku) gradska vlast morala je obavijestiti UNESCO o planiranom zahvatu na uređenju splitske Rive (vidi tekst članka 172.):

Operational Guidelines for the Implementation of the World Heritage Convention

  1. The World Heritage Committee invites the States Parties to the Convention to inform the Committee, through the Secretariat, of their intention to undertake or to authorize in an area protected under the Convention major restoration or new constructions which may affect the outstanding universal value of the property. Notice should be given as soon as possible (for instance, before drafting basic documents for specific project) and before making any decision that would be difficult to reverse, so that the Committee max assist in seeking appropriate solutions to ensure that the outstanding universal value of the property is fully preserved
Nažalost, gradske vlasti propustile su to izvršiti što je izazvalo pravu lavinu događanja koje je dovelo do privremenog prekida radova.
Nakon što se u rješavanje nastalog problema uključila Vlada republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova uslijedilo je pismo isprike splitskog gradonačelnika Zvonimira Puljića (u prilogu) i žuran put konzervatora Gorana Nikšića i projektanta iz Studija 3LHD Saše Begovića u Pariz gdje su predstavili projekt uređenja najvažnijeg gradskog prostora stručnjacima UNESCO-a na čelu s Francescom Bandarinom, direktorom Svjetskog centra za kulturnu baštinu pri UNESCO-u. 

 
Nakon tog sastanka uslijedilo je UNESCO-vo odobrenje za nastavak radova.
Sva događanja u vezi UNESCO – a bila su popraćena u medijima, pa donosimo nekoliko važnijih tekstova na tu temu.

08.11.2006. – Slobodna Dalmacija
Piše: Mirjana Ćuk

NA ADRESU MINISTARSTVA KULTURE U ZAGREBU STIGLO UPOZORAVAJUĆE PISMO UGLEDNOG CENTRA ZA SVJETSKU BAŠTINU

UNESCO uzbunio Vladu zbog raskopane Rive

Nakon što smo primili pismo Centra za Svjetsku baštinu UNESCO-a u kojem se navodi da se na Rivi obavljaju opsežni građevinski radovi, odgovorili smo im da nije započeta nikakva gradnja, već da su u tijeku istražni radovi, kojima su prethodila geofizička arheološka ispitivanja na samoj rivi. Sukladno tome počelo se s iskopom uz stalni nadzor arheoloških ekipa — kazao je pomoćnik ministra kulture Jasen Mesić na jučerašnjoj konferenciji za novinare, dodajući kako će se ostatak radova obavljati uz nadzor konzervatora.
Ministarstvo je zamolilo žurni dolazak ekspertnog tima UNESCO-a i ICOMOS-a kako bi se njegovi članovi uvjerili da se radi o očitim nesporazumima, o čemu svjedoči i spominjanje kolodvora i rješavanje željezničkog čvora koji s početkom radova nema nikakve veze.
U Ministarstvu smatraju kako je nužno da stručnjaci UNESCO-a posjete Split jer su prilikom sličnih radova u Trogiru, prije nekoliko godina, iznijeli izrazito pozitivno mišljenje.

Oporbenjaci priželjkuju kritiku za betoniranje

Gradski vijećnici Veljan Radojković (SDP) i Joško Dvornik (HNS), koji su se ponajviše bavili novim izgledom popularne šetnice, slažu se da je stručnjake iz UNESCO-a trebalo pozvati i prije nego što su počeli radovi na uređenju.
— Žalosno je da je UNESCO o radovima obavijestilo Društvo prijatelja kulturne baštine. Nadam se da će UNESCO-ovi stručnjaci izraziti negativan stav oko središnjeg dijela Rive na kojem se planira postaviti beton — kazao je Dvornik.
Radojković se ne raduje stopiranju radova, iako je UNESCO trebalo i ranije kontaktirati.
L. KOVAČIĆ


Bandarinu ima tko pisati
Francesco Bandarin ne dolazi zbog anonimnog maila, nego zbog velikog broja pisama i poruka koje je dobio u vezi s radovima na Rivi — tvrdi Ljiljana Prebanda, predsjednica Udruge "Sunce", te priznaje da je u ime Udruge prije mjesec dana pisala UNESCO-ovu Centru za svjetsku baštinu.
— Još 16. listopada obratila sam se Mechtildu Rossleru, šefu Centra, i Anastasiji Tzigounaki, savjetnici za Europu i Sjevernu Ameriku, ali još mi nisu odgovorili. Zamolila sam ih da interveniraju i da nam pomognu u situaciji kada radovi prijete Palači. Napisala sam kako smatramo da predviđeni projekt nije pogodan za zaštićeni predjel grada, jer moderna arhitektura, neodgovarajući materijal i oprema nisu u skladu s tradicijom ni okolinom — navodi Prebanda.
Predsjednica "Sunca" je upoznala WHC i s protivljenjem velikog broja građana i 18 nevladinih udruga, kao i s činjenicom da se projekt započeo unatoč nedovoljnoj dokumentaciji.
T. SUMIĆ

Prijatelji baštine potaknuli reakciju
Društvo prijatelja kulturne baštine obratilo se UNESCO-u početkom rujna, doznajemo od dr. Ante Tukića, člana Društva i predsjednika Komisije za obnovu Splitske fontane.
— Pisali smo direktoru Centra za svjetsku baštinu Francescu Bandarinu da se Rivi sprema uređenje koje nije u skladu s tradicijom. Spomenuli smo i kako se ignorira odluka o ponovnom postavljanju fontane, ali Kopilicu nismo spominjali. Pismo smo završili molbom za savjet kako da zaštitimo vrijedno područje — ističe dr. Tukić te dodaje kako je u potpisu naveden naziv Društva.
Francesco Bandarin odgovorio je Anti Sapunaru, predsjedniku Društva, kako će razmotriti sve činjenice te upozorio na kršenje pravila iz članka 172. Konvencije ICOMOS-a, UNESCO-ova savjetodavnog tijela, prema kojem je gradska vlast trebala obavijestiti WHC o planiranim radovima.
— Upoznali smo ga s podatkom da se većina Splićana protivi postavljanju tehnobetona — navodi dr. Tukić.
T. SUMIĆ

Stopirani radovi u Kölnu i Dresdenu
UNESCO-ov World Heritage Committee (WHC) zaustavio je 2004. godine izgradnju pet velikih zgrada u neposrednoj blizini katedrale u Kölnu, jer bi se njihovim dovršetkom zaklonio pogled na zaštićeni spomenik kulture. WHC je intervenirao i 1995. u Egiptu, kada je pored piramida u Gizi trebala proći autocesta koja je prijetila narušavanju vrijednog arheološkog nalazišta, pa je u suradnji s tamošnjom vladom pronađeno kompromisno rješenje. U lipnju ove godine zaustavljena je gradnja mosta u Dresdenu kako bi se razmotrio njegov utjecaj na okoliš.
Kako se navodi na službenim stranicama WHC-a, pod prijetnjom brisanja katedrale s UNESCO-ova popisa zaštićene svjetske baštine, organizacija je 2004. obvezala gradsku vlast Kölna na suradnju pri proučavanju plana izgradnje novih visokih zgrada u blizini katedrale. Gradskoj je vlasti određeno redovito izvještavanje o provođenju preporuka, a zabranjeni su i budući radovi koji bi mogli negativno utjecati na izgled katedrale.
T. SUMIĆ

Poljanić: Struka prihvatila beton na trogirskoj šetnici
U dogovoru s tvrtkom "Konstruktor-inženjering", Grad je jučer prekinuo sporne radove na uređenju Rive, ali, kako doznajemo od Branka Poljanića, člana Poglavarstva zaduženog za urbanizam, privremeno zatišje neće utjecati na ranije zacrtane rokove. Sporni dio odnosi se na pripremu terena i postavljanje problematičnog tehnobetona, ali ostali radovi i jučer su nastavljeni normalnim tempom.
— Vjerujem da će se izaslanstvo UNESCO-a, na čelu s Franceskom Bandarinom, direktorom Centra za kulturnu baštinu, pozitivno očitovati o projektu uređenja Rive, jer ne vidim zašto bi nekome, pa tako i UNESCO-u, zasmetalo mijenjanje asfalta i dotrajalih instalacija. Beton je postavljen i na trogirskoj rivi, a gospodin Bandarin ga je tada s oduševljenjem prihvatio — tvrdi Poljanić, dodajući kako je gradonačelnik Zvonimir Puljić pozvao Bandarina da posjeti Split o gradskom trošku još prije mjesec dana, ali tada se nije pojavio.
— Tvrdim da grad star 1700 godina zahtijeva dolazak UNESCO-a ako postoji nekakav problem. Čudi me reakcija odgovornih u Parizu na temelju jednog anonimnog neargumentiranog pisma — smatra Poljanić.
Društvo arhitekata Split (DAS), ustanova koja je provela natječaj za Rivu, ovih dana namjerava poslati dopis UNESCO-u u kojem će Bandarinu i njegovim suradnicima objasniti čitav tijek prvog i drugog natječaja.
— Kako bi gospoda iz UNESCO-a imala potpuni uvid, uskoro ćemo im dati sve podatke oko natječaja i stručnosti ljudi koji su na tome radili — kaže Dražen Pejković, čelnik DAS-a.
Leo KOVAČIĆ
__________________________________________________________________________________
09.11.2006. - Slobodna Dalmacija
Piše: Tea Sumić

UNESCO: Split još nije na crnoj listi
U iščekivanju konkretnog odgovora UNESCO-ova Centra za svjetsku baštinu o dolasku njegova predsjednika Francesca Bandarina, potražili smo podrobnije informacije o anonimnom mailu koji je uzdrmao Centar i zaustavio radove na Rivi te o eventualnim posljedicama zbog nepoštivanja UNESCO-ovih konvencija.
O sankcijama u slučaju nepoštovanja propisane procedure, prema onome što piše u njihovim konvencijama, znam koliko i vi, ali za sada ih još nitko ne spominje.
Ako u tim propisima stoji da se radovi mogu obustaviti, onda se, pod određenim uvjetima, mogu — kazala je Maja Franković, zamjenica predstojnika Stalne misije RH pri UNESCO-u u Parizu. Potvrdila je kako je Bandarin Stalnoj misiji proslijedio anonimni mail, no misiji nije stigla nikakva obavijest o
službenim dopisima koje su Centru poslale splitske nevladine udruge "Sunce" i Društvo prijatelja kulturne baštine.
Dok UNESCO-ovi stručnjaci ne utvrde postojanje povrede međunarodnih pravila za očuvanje svjetske baštine i moguću prijetnju zaštićenom području Dioklecijanove palače s povijesnom jezgrom Splita zbog preuređenja Rive, izvjesno je tek kako su splitski konzervatori propustili na vrijeme obavijestiti Centar za svjetsku baštinu o nastupajućim opsežnim radovima. Time je prekršena odredba članka 172 Pravila za provođenje Konvencije o svjetskom naslijeđu.
Premda je Joško Belamarić, pročelnik Konzervatorskog odjela, svojedobno tvrdio kako je UNESCO upoznat sa svim detaljima, naknadno je gradonačelnik Zvonimir Puljić u izjavi za radio potvrdio sumnje kako UNESCO ipak nije bio obaviješten.
U spomenutom članku izričito je navedena obveza države članice konvencije da prije izrade projektnih planova za značajne građevinske radove u zaštićenom području obavijesti UNESCO-ov Komitet kako bi mogao sudjelovati u traženju rješenja koje će osigurati da se očuva spomenička vrijednost zaštićenog dobra. Ako je uzbuna opravdana, Komitet onda može razmotriti upisivanje područja na Listu ugrožene svjetske baštine, takozvanu crnu listu.
Od Elbe do Jeruzalema
Na UNESCO-ovoj "crnoj listi" trenutačno se nalazi 31 ugroženo kulturno dobro, između ostalih dolina Elbe kod Dresdena u Njemačkoj zbog izgradnje novoga mosta, grad Jeruzalem i njegove zidine, srednjovjekovni spomenici na Kosovu, nepalska dolina Kathmandu te Abu Mena, egipatski sveti kršćanski grad.

Brisanje s popisa zaštićene baštine
Prema UNESCO-ovim Pravilima za provođenje Konvencije o svjetskom naslijeđu, zaključi li Komitet za svjetsku baštinu da je vrijednost zaštićenog dobra narušena, može odrediti njegovo vraćanje u prvobitno stanje (članak 176 b), a ako su ispunjeni određeni uvjeti (između ostalih da je izloženo prijetećem utjecaju građevinskih projekata — članak 179 b iii), zaštićeno dobro se upisuje na Listu ugrožene svjetske baštine. Odbije li država suradnju ili je zaštićeno dobro nepovratno izgubilo svoje karakteristike, krajnja je sankcija njegovo brisanje s Popisa zaštićene svjetske baštine (članci 116, 176 d, 177 i 178).

Povratak na staro stanje
Komitet UNESCO-a stječe pravo, u suradnji s državom na čijem se području nalazi ugroženi objekt, odrediti mjere za njegovo vraćanje u prvobitno stanje te nadgledati njihovo provođenje, pri čemu se mogu koristiti sredstva iz posebnog UNESCO-ova fonda.

Tajanstveni "dom57" uzbunio Pariz
Premda nam potpuni identitet još nije poznat, doznali smo tko bi mogao biti pošiljatelj jednog od prvih, ako ne i prvog anonimnog maila upućenog UNESCO-u. Prateći raspravu na forumu portala Split-online.com, pronašli smo dio u kojem redoviti korisnik pod nadimkom "dom57" upućuje ostale za Rivu zabrinute forumaše na pisanje toj organizaciji.
U postu datiranom 7. srpnja "dom57" spominje odgovor od UNESCO-a te poručuje: "Ako su odgovorili meni, odgovorit će i vama." U drugom postu u raspravi s "Dišperadunom" "dom57" odaje: "Ja san ti stara baba (...) sidin doma i navigajen po internetu" te poslije u nekoliko navrata spominje Italiju. Spojimo li te podatke s jednako datiranim dijelom prepiske UNESCO-ova Centra za svjetsku baštinu i izvjesne gospođe Ine iz Rima, koji nam je u srpnju proslijedilo Društvo prijatelja kulturne baštine, čini se da smo na dobrom tragu..
____________________________________________________________________________________

16.11.2006. - Jutarnji list
Piše: Duška Čolović

Potpora UNESCO-a nije nas iznenadila

Vrlo sam zadovoljan, ali nisam iznenađen ocjenom UNESCO-ovih stručnjaka da radovi na Rivi ne ugrožavaju nego poboljšavaju stanje povijesne jezgre Splita, izjavio je splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić.
Bila je to njegova reakcija nakon što su glavni projektant uređenja Rive Saša Begović iz Studija 3LHD te Goran Nikšić, pročelnik Odjela za staru gradsku jezgru, u srijedu poslijepodne u Parizu detaljno predstavili projekt uređenja najvažnijeg gradskog prostora stručnjacima UNESCO-a na čelu s Francescom Bandarinom, direktorom Svjetskog centra za kulturnu baštinu pri UNESCO-u.

- Očekivao sam pozitivnu ocjenu projekta jer je do sada Svjetski centar bio zasut netočnim i uznemirujućim informacijama. Sada, međutim, priča o Rivi gubi dramatičnost koju su joj pripisivali osporavatelji projekta uređenja - izjavio je gradonačelnik, koji još ne zna hoće li Francesco Bandarin posjetiti Split.

Podsjetimo, nakon pažljivog proučavanja projekta UNESCO-ovi stručnjaci ocijenili su da projekt značajno poboljšava stanje stare jezgre upisane na listu svjetske kulturne baštine jer uključuje obnovu infrastrukture,  racionalizira korištenje i namjenu prostora te protočnost pješačkog prometa.

Također su naglasili kako je u pitanju uređenja Rive poštovana sva procedura po međunarodnim standardima.

Ante Tukić iz Društva prijatelja kulturne baštine koje se više puta obraćalo UNESCO-u izražavajući neslaganje s projektom uređenja Rive izjavio je da će Društvo prihvatiti UNESCO-ovu ocjenu projekta, ali tek nakon što i članovi Društva budu prisustvovali razgovorima s predstavnicima UNESCO-a kako bi, rekao je Tukić, ta ustanova dobila objektivnu sliku, a Društvo izravnu informaciju o stavu Svjetskog centra za kulturnu baštinu. Tukić je dodao da Društvo nije imalo ništa protiv obnove infrastrukture nego protiv urbane opreme.
___________________________________________________________________________________

17.11.2006. - Slobodna Dalmacija
Piše: Tea Sumić i Leo Kovačić

Bandarin nije niti čuo drugu stranu

Odlazak Gorana Nikšića, pročelnika Odjela za staru gradsku jezgru, i Saše Begovića iz studija "3LHD" u UNESCO-ov Centar za svjetsku baštinu izazvao je burne reakcije oponenata budućeg izgleda Rive.
Posljednje vijesti iz Pariza, prema kojima je direktor Centra Francesco Bandarin odobrio radove na Rivi, nisu obeshrabrile Društvo prijatelja kulturne baštine, tvrdi dr. Ante Tukić, napominjući kako će poštovati Bandarinovu odluku, uz uvjet da je direktor bio točno informiran.
Dr. Tukić smatra kako je Nikšićev put u Pariz pokušaj pokajanja za grijehe zbog kršenja UNESCO-ove Konvencije koja konzervatore obvezuje na pravodobno obavještavanje te organizacije o provođenju značajnih radova u području pod njihovom zaštitom.
— Nikšić i Begović su pokušali postići prednost pred protivnicima projekta, potrošivši pritom novac poreznih obveznika. Ja se samo nadam kako će, nakon Bandarinova dolaska u Split, i druga strana dobiti priliku iznijeti svoje viđenje stvari — ističe dr. Tukić te upozorava kako je javnost o putu u Pariz doznala iz priopćenja Ureda gradonačelnika, te dodaje kako bi bilo zanimljivo UNESCO-ovo mišljenje dobiti iz prve ruke, jer, kaže, ne bi bilo prvi put da je priopćenje neistinito.
— U priopćenju se navodi kako je Bandarin zadovoljan projektom jer donosi poboljšanje infrastrukture. Nismo se ni bunili protiv uređenja, nego protiv nekih dijelova urbane opreme koji nisu u skladu s Palačom — tvrdi dr. Tukić.
I HNS-ovac Joško Dvornik smatra nekorektnim činjenicu da je samo jedna strana Banadarinu iznijela svoje argumente.
— Bandarin je obećao doći u Split kako bi razgovarajući s obje strane donio stav u vezi s uređenjem šetnice. Kako vidim, on je nakon izlaganja dvojice gradskih izaslanika pitijski izjavio kako će se stanje na Rivi nakon radova poboljšati, no nitko nije niti tvrdio suprotno — naglašava Dvornik.
Puljić očekivao zeleno svjetlo
Gradonačelnik Zvonimir Puljić jučer nije krio zadovoljstvo pozitivnim stavom UNESCO-ovih stručnjaka oko projekta središnjeg uređenja splitske Rive.
— Zadovoljan sam rezultatima koje je postiglo naše izaslanstvo, ali taj rezultat, za mene, nije neočekivan, ponajprije zbog uredno provedenog postupka i kvalitete projekta. Vjerujem da je situacija sada smirena i da će daljnji tijek radova proći bez uzbuđenja — kazao je Puljić, te dodao da ne zna hoće li Francesco Bandarin ili izaslanstvo UNESCO-a doći u Split.
— Takvo nešto ne mogu prognozirati, ali se njihovo mišljenje, ako dođu, sigurno neće promijeniti — kaže Puljić.
___________________________________________________________________________________

07.01.2007.
Slobodna Dalmacija – Piše: Denis Krnić

Opet smo pisali Bandarinu i molili ga da dođe radi Rive

Nikola Grabić, nekadašnji gradonačelnik Splita i jedan od najagilnijih članova "Društva prijatelja kulturne baštine", drži kako je nejasno zašto gradska vlast uporno ignorira stavove Društva i izbjegava otvoreni dijalog.
— Ne znam zašto nas se doživljava kao "oporbu". To je jedna nestvarna priča koja nema osnova. Naše društvo nije ni stranačka, ni interesna udruga, nego građanska udruga koju čine brojni sveučilišni profesori, akademici i intelektualci koji se cijeli život bave kulturnom baštinom grada.
Je li Društvo svojim javnim radom i stavovima proklamiranim u vezi s Rivom poremetilo nečije interese, pa vas se zbog toga zaobilazi?
— Gledajte, svatko tko prati događanja neka zaključi o čemu se radi. Mi nemamo skrivenih interesa, osim zaštite Rive kao izuzetnog graditeljskog i povijesnog naslijeđa.
Jeste li razgovarali s gradonačelnikom Zvonimir Puljićem?
— Nažalost, nismo, a ne zaslužujemo takav ignorantski odnos. Samo upozoravamo da se Riva ne može uređivati parcijalno, i to na način da se uređuje središnji dio, koji svojim rješenjem prejudicira i nameće buduće uređenje istočnog i zapadnog dijela Rive. Stav je većeg dijela struke da se Riva mora sagledavati kao stoljećima definirana cjelina.
Ali radovi su se već odavno zahuktali i nema povratka natrag, što sad?
— Natječajni rad se dobrano transformirao u izradi idejnog projekta, a posebno u glavnom projektu. Dakle, glavni projekt u mnogim elementima više ne nalikuje na natječajni rad. Ne postoji više obveza da natječani rad bude osnova za uređenje Rive. Na traženje konzervatora, vratit će se kameni obalni zid, što idejni projekt nije predviđao. Projekt sanacije obalnog zida koji se radi nije dio projekta na kojemu je dobivena građevinska dozvola. Također, konzervatori traže da se vrate kamene kolone duž Rive. Traže i kameno popločavanje uz rub obale sve do Matejuške. Ne znamo ni u kojem će opsegu biti kameno popločavanje. Uz južno pročelje kuća na Rivi do ulaza u podrume također se traži kameno popločavanje. Konzervatori sada traže i nesmetani protok pješaka između dvaju redova palmi prema zapadnome dijelu. Svojim su intervencijama suprojektanti postali i konzervatori, i izvođači, i consulting služba. Pitam se kako izvorni projektanti mogu dalje egzistirati kao autori? Oni više nisu autori, i da imaju imalo hrabrosti i obraza, oni bi se povukli jer je ovaj zadatak očito za njih bio prevelik. Sada se istodobno projektira i gradi.
Znači, građani će platiti 80 milijuna kuna za nešto za što ne znaju kako će u konačnici izgledati?
— Stručnjaci iz našeg društva ne znaju kako će Riva izgledati, pa kako bi to onda znali građani? Tajnovitost je ono što dominira cijelim projektom.
O prezentaciji arheoloških nalaza nitko ništa ne govori.
— Akademik Cambi je kazao da je trebalo poduzeti arheološko istraživanje uz prethodna sofisticirana geomagnetometarska snimanja. Ostaje veliki upitnik što je s arheološkim nalazima i kako će biti tretirani. Nađena je Dioklecijanova riva, ostaci mletačkoga kaštela te srednjovjekovni detalji rive i arheološki nalazi koji upućuju na razdoblja grada prije Dioklecijana. Bit će tragedija ako se to zatrpa betonom, a svi znamo da postoje metode kojima se ti vrijedni nalazi mogu prezentirati. Ako se doista žuri da politika na blagdan sv. Duje otvori Rivu, to je kontraproduktivno. Uvjeren sam da bi i sam sveti Duje danas molio da se Riva napravi u skladu s tradicijom i željom građana koja je svima jasna.

Navodno ste Bandarinu uputili novo pismo?
— Ponovno smo mu napisali pismo da je prijeko potrebno da dođe u Split, jer želimo da se na licu mjesta uvjeri što se radi, a na kraju krajeva, Bandarin je i dužan doći. Bandarinu je službeno izaslanstvo Grada nedavno predočilo projekt po kojemu se dobrim dijelom — više ne radi. Neprihvatljivo je da nitko od odgovornih iz državnih institucija koje se bave ovim problemom nije našao vremena doći u Split i razgovarati sa svim stranama. Dijalog je nužan.

Ipak, nakon svih tih događanja ostala je sumnja budući je Francesco Bandarin u svom pismu Društvu prijatelja kulturne baštine naveo da nema potrebe za njihovom intervencijom budući se radi o projektu koji je izabran na međunarodnom natječaju i unosi funkcionalna poboljšanja u odnosu na postojeće stanje!?


Ostalo je nejasno što je prezentirano UNESCO-u, jer nikakvog međunarodnog natječaja za uređenje Rive nije bilo, a o funkcionalnosti izvedenog rješenja najbolje govori proteklo vrijeme korištenja prostora Rive..