1.10 Narudžba idejnog projekta za zapadni dio Rive koji nije bio predmet natječaja


Grad Split raspisao je 25. listopada 2004, godine

„Javni, državni, opći i pozivni, projektni, u jednom stupnju anonimni
NATJEČAJ
za izradu idejnog rješenja
UREĐENJA I URBANE OPREME SREDIŠNJEG DIJELA SPLITSKE RIVE“

koji se nastavlja na natječaj iz 1997. godine s ciljem dobivanja idejnih rješenja prostorne organizacije, komunalnog uređenja i urbane opreme najvažnijeg gradskog javnog prostora.
Dakle, iz samog naziva jasno je da je obuhvat Natječaja središnji dio Rive, točnije od zapadne osi Marmontove ulice do istočne osi južnog ulaza u podrume Dioklecijanove palače, ukupne veličine 14.700 kvadratnih metara, a što je i navedeno u tekstu i priloženoj skici obuhvata Natječaja.
Zapadni i istočni dio Rive (vidi skicu) nisu predmet Natječaja već su bili anketni, neobvezujući dio Natječaja, te kao takvi nisu trebali biti predmet ocjenjivanja, a još manje su trebali biti predmet narudžbe i plaćanja bilo kakve dokumentacije za uređenje tih dijelova Rive.


Međutim, Grad Split kojeg zastupa gradonačelnik Zvonimir Puljić Ugovorom (u prilogu) vrijednim 3.139.365,00 kn, 30.12.2005. godine naručuje od Studija 3LHD izradu idejnog projekta za cjelokupni prostor Rive u veličini 24.700 kvadratnih metara,


 a temeljem Zaključka Poglavarstva grada Splita od 28.10.2005. godine (u prilogu).

Tim činom pokušalo se prejudicirati rješenje uređenja i onih dijelova Rive koji nisu bili predmet Natječaja, a što je potvrdio i tadašnji gradonačelnik Zvonimir Puljić u pismu isprike Francescu Bandarinu, direktoru World Heritage Centre UNESCO-a.