3.7 Klupe

Jedna od prepoznatljivosti splitske Rive svakako su bile klupe ili popularne šentade. Prve šentade postavljene su na Rivu krajem devetnaestog stoljeća, a na fotografijama se može vidjeti njihov izvorni izgled.


Kao što je vidljivo bile su vrlo slične onima koje su uklonjene sa Rive i na koje građani nisu imali nikakvih primjedbi u pogledu funkcionalnosti i estetike.
Postavlja se pitanje:
Zbog čega ih je trebalo zamijeniti novim i znatno skupljim (vidi izvadak iz članka „Cjenik splitske Rive“ u prilogu)?
Za usporedbu može poslužiti i podatak da je cijena stare šentade oko 1.500,00 kn, a novih od 8.670,00 do 18.190,00 kn, bez betonskih postolja.

U prilogu donosimo izvadak iz razgovora objavljenom na split.com.hr, 29.11.2006.s projektantom Sašom Begovićem koji se odnosi na klupe:

Zašto mislite da je dobro da na Rivi bude jedinstven dizajn urbane opreme?
Svaki grad na svijetu koji drži do sebe, od jako starih do jako suvremenih, drži do toga da bi trebao imati specifičnu urbanu opremu dizajniranu posebno za njega i da je jedinstvena uz neke različitosti. Klupe, kante, rasvjeta, stolovi, stolice... Maknimo te stolice koje je Numen dizajnirao, ako nije bitno da hrvatski dizajn nešto izdizajnira i Split dobije autentičnu stolicu, autentičnu lampu, autentičnu klupu, autentični štekat. Ja mislim da je to bitno. E sad, koliko ljudi kaže da nije bitno, to je sad druga stvar.
(Autentično je nešto izvorno što se ne mijenja bez obzira na vrijeme i na utjecaje ili se ne udaljava previše od svoje biti, ostaje samo sebi vjerno.)
Klupe...
Imamo dvije varijante klupa. Sve su drvene, od drvenih dasaka, na čeličnoj konstrukciji, obojane u bijelo. Na zapadnom dijelu složene su na sličan način kao sad, to je neka posveta šentadi, a u parku mladih (op.a. dosadašnji park) su napravljene više za izležavanje. Osvijetljene su od ispod klupe“.

Kao što se vidi u priloženom izvatku iz razgovoru autor projekta smatra da je upravo njegovo rješenje urbane opreme, pa tako i klupa autentično. Dakle, po njegovom mišljenju tek od rada Studija 3LHD urbana oprema, a tako i klupe, postaju autentične, a sve ono što je znatno ranije bilo postavljeno na Rivi kao stvarno izvorno, početno ili autentično se poništava.
Bilo bi smiješno da nije tragično i opasno za prostor koji upisan u registar svjetske kulturne baštine.

Mišljenje o istoj temi Duška Kečkemeta koje iznosi u svojim tekstovima "Rekvijem za splitsku Rivu" i "O funkcionalnosti i nefunkcionalnosti opreme splitske rive" su sljedeća:
„Oba tipa novih klupa na rivi promašeni su modernistički hir projektanta. Stari tip klupa (poželjno ne obojenih u bijelo, nego samo zaštićenih premazom, s tamnim željeznim bočnim dijelovima) vidi se još na Matejuški (a možemo im se diviti i na obnovljenoj rivi u Supetru, koja je mogla biti uzorom novoj splitskoj rivi). Taj tip vrtne i ulične klupe ima u svijetu – i u nas – više od stoljetne tradicije. Udobna je za sjedenje i jeftinija od novoprojektiranih. Ukloniti te udobne i lijepe jeftine klupe da bi se zamijenile problematičnima i skupljima, nerazumno je, uz suvišni trošak.
Nove klupe na rivi odbijaju teškim masivnim kubusom pod njima. Upravo su smiješne one na koso ukopanim betonskim pločama, koje kao da će se svakog trena srušiti. Uske su letve neudobne za sjedenje jer žuljaju, a njihovi postrani stršeći dio nema nikakva obrazloženja; dapače, na njima se ima osjećaj da će se polomiti.“

„Nove klupe nisu ni estetski ni funkcionalno na visini uklonjenih. Klupe su na rivi namijenjene pretežnije starijim građanima, koji se na njima odmaraju. Jednom zavaljeni u skošena sjedišta teško opet ustaju. Stare su tradicionalne klupe imale i bočne rukohvate koji su pomagali pri ustajanju. Neke najranije (snimljene 1928. god.) imale su sjedišta s obje strane, da se može promatrati i prema rivi i prema moru“

U prilogu donosimo u cijelosti i članak Saše Alilovića, Jutarnji list, 21.03.2007. koji pojašnjava nastanak i porijeklo novih klupa na Rivi:

Splitsku rivu krasit će klupe od sibirskog ariša izrađene u Baranji

Novouređenu splitsku rivu, čije je otvorenje najavljeno za 1. svibnja ove godine uz sve novitete koje je zamislio arhitekt Saša Begović, dodatno će krasiti i 140 klupa s pokrovom od sibirskog ariša, koja je specijalno za ovaj projekt izradila mala belomanastirska tvrtka Vojtek.
S obzirom na to da je rok završetka radova sve bliže, ovih dana se u pogonu Vojteka finalizira spajanje klupa, koje će Splitu biti isporučene za desetak dana.
- Sastavljanje dijelova za 140 klupa i 40 koševa za otpad je pri kraju i početkom travnja pošiljka kreće u Split.

Inače, klupe su izrađene od sibirskog ariša, koji je naručen specijalno za ovaj posao, a riječ je o vrlo kvalitetnom i izdržljivom drvetu - kaže vlasnik tvrtke Pavle Vojtek, koji je svojevremeno sudjelovao i u izradi komunalne opreme, točnije koševa za otpad, za kontroverzni osječki Trg Ante Starčevića, na kojem su inače postavljene najskuplje klupe u Hrvatskoj, izrađene od afričkog iroko drveta, pri čemu je njih 18 plaćeno 830 tisuća kuna.

 - Uspjeli smo ponuditi ono što je zamislio arhitekt Begović, a konkurencija se vjerojatno nije mogla snaći s njegovim zamislima. Uvjereni smo da smo svojim radom znatno pridonijeli budućoj ljepšoj vizuri splitske rive - kaže Vojtek o proizvodu s baranjskim potpisom.

Nadalje, donosimo i izvadak iz članka Živane Šušak Živković, Glas Dalmacije od 15.01.2008. "Cjenik splitske Rive" u kojem je navedeno sljedeće:

„Šentada ili preimenovane "gradele" stajale su preko 1,2 milijuna kuna. Inače, na Rivu su postavljene dvije vrste klupica od čega 29 skupljih po pojedinačnoj cijeni od 18.190 kuna te 79 jeftinijih po 8670 kuna“.

Iz svega priloženog može se zaključiti da smo umjesto autentičnih ili barem onih koje podsjećaju na autentične šentade dobili enormno skupe, nefunkcionalne, upitne estetike ali ekskluzivne klupe, koje ponajviše služe za zadovoljavanje autorskog ega.